CIB Vlaanderen wordt CIB en daar hoort een volledig nieuw kleedje bij. Klik hier voor meer info.

Wat zegt de woningkwaliteitsnormering over de plaatsing van elektrische toestellen in vochtige ruimtes zoals de badkamer?

Vraag & antwoord 3 december 2019
Wat zegt de woningkwaliteitsnormering over de plaatsing van elektrische toestellen in vochtige ruimtes zoals de badkamer?

In de minimale woningkwaliteitsnormering wordt bijzonder veel aandacht geschonken aan het risico op elektrocutie of brand. Een gebrek dat aanleiding geeft tot dergelijk risico geldt dan ook in het technisch verslag (lijn 51) als een gebrek van categorie IV, dat onmiddellijk resulteert in 15 strafpunten. Daardoor volstaat de aanwezigheid van een risico op elektrocutie of brand op zich om de woning ongeschikt of onbewoonbaar te verklaren. Wat moet je hier zoal over weten?

Elektrische veiligheid is van bijzonder belang in vochtige lokalen. Want, de kans op een fatale elektrocutie is veel groter in de badkamer dan in bijvoorbeeld een slaapkamer.

Voor vochtige ruimtes gelden dan ook afzonderlijke voorschriften voor de plaatsing van elektrische toestellen, inzonderheid in de nabijheid van een bad of douche. Om deze voorschriften op te leggen wordt er gewerkt aan de hand van beschermingsvolumes rond het bad of de douche. We overlopen kort hoe deze verschillende beschermingsvolumes worden afgebakend en met welke bijzondere regels rekening moet worden gehouden:

  • Volume 0 is het inwendige volume van de badkuip of van de douchekuip.

In volume 0 is elke elektrische installatie verboden, met uitzondering van zeer lage veiligheidsspanning van maximaal 12 volt met IPX7 (bescherming tegen onderdompeling).

  • Volume 1 is het volume begrensd door het verticale oppervlak op de rand van de bad- of douchekuip, onderaan begrensd door de vloer, bovenaan door het horizontale vlak op 2,25m boven de vloer.

In volume 1 mag enkel materiaal met een zeer lage veiligheidsspanning van ten hoogste 12 volt worden gebruikt, gevoed door een veiligheidstransfo. Het voedingstoestel voor deze zeer lage veiligheidsspanning moet zich buiten de volumes 0, 1 en 2 bevinden. Ook mogen vast opgestelde toestellen voor de productie van sanitair warm water op laagspanning worden gebruikt als ze een beschermingsgraad IPX4 hebben.

  • Volume 2 omvat het volume op een afstand van 0,6m van de grens van volume 1. Indien een douche niet voorzien is van een kuip wordt er een dubbele diameter van 0,6m (1,2 in totaal) gerekend vanaf het middelpunt dat zich loodrecht onder de sproeikop bevindt, wanneer deze op zijn steun is bevestigd. Volume 2 kan zich uitstrekken buiten de badkamer, bijvoorbeeld via een opengaande deur.

In volume 2 mogen vast opgestelde verlichtingstoestellen op lage spanning en zeer lage veiligheidsspanning (cfr. het AREI) gebruikt worden – met inbegrip van deze ingebouwd in toiletkasten – evenals hun ingebouwde schakelaars, als ze minstens 1,6m boven de vloer zijn gemonteerd. Daarnaast mogen ook vast opgestelde elektrische verwarmingstoestellen of ventilatoren op laagspanning van klasse II, worden gebruikt. Stopcontacten moeten achter een differentieelschakelaar van max. 10mA of achter een beschermingstransformator max. 100W (bvb. ingebouwd in badkamerkastjes) geplaatst zijn.

 

  • Volume 3 omvat het volume buiten het volume 2, begrensd door het verticaal oppervlak op een afstand van 2,4m van het volume 2, en beperkt tot het lokaal waarin het bad of stortbad is opgesteld.

In volume 3 is elke elektrische installatie toegestaan.

Daarnaast moet het in de badkamer of een andere vochtige ruimte geplaatste elektrische materiaal aan speciale voorwaarden voldoen:

  • Elektrische stroomkringen in vochtige lokalen moeten worden beschermd door een afzonderlijke differentieelschakelaar van maximum 30mA.
  • Een bijkomende equipotentiaalverbinding moet alle vreemde geleidende delen en massa's van het elektrisch materiaal verbinden, met uitzondering van het elektrisch materiaal op zeer lage veiligheidsspanning.

Bron: Agentschap Wonen-Vlaanderen, Technische richtlijnen voor een woningkwaliteitsonderzoek, handleiding bij de technische verslagen, uitgave 1 oktober 2016, pp. 47-50.


Gerelateerde dossiers

Woningkwaliteit

Woningkwaliteit

Structurele partners

KorfineChecknetACEGSpottoECCAConcordiaCovastLuminusORIS
Asbest Consulting

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Deze browser is niet compatibel met CIB. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.