CIB Vlaanderen wordt CIB en daar hoort een volledig nieuw kleedje bij. Klik hier voor meer info.

Zorgwonen

Dossier
Zorgwonen

De verzilvering van de populatie zorgt ervoor dat niet enkel een uitbreiding van de opvangcapaciteit voor ouderen zich opdringt, maar ook een diversificatie ervan. De kloof tussen zelfstandig thuis blijven wonen of verhuizen naar een woonzorgcentrum wordt zo minder groot. De assistentiewoning, voorheen bekend als de serviceflat, neemt hier een prominente plaats in. 

De groep van assistentiewoningen wordt beheerst door een eigen en complexe regelgeving, waarvan een goed begrip zich opdringt. Bij transacties inzake zorgvastgoed, laat de investeerder zich al te vaak leiden door financiële en fiscale motieven, zonder zich goed bewust te zijn van de specifieke regelgeving die het statuut en de werking van assistentiewoningen beheerst. Ook de vastgoedmakelaar, die bemiddelt bij een zorgvastgoedtransactie, staat voor een aantal uitdagingen, zo bijvoorbeeld in het kader van zijn precontractuele informatieplicht. s er sprake van een gedwongen appartementsmede-eigendom, dan moet worden gedacht aan de wettelijk bepaalde bevoegdheden van de syndicus. De regelgeving van toepassing op de groepen van assistentiewoningen is evenwel op maat gesneden van de beheersinstantie, die de dagelijkse leiding binnen de assistentiewoning verzekert. Hoe verhouden deze twee organen zich ten opzichte van elkaar?

Verder lezen?

Gelieve aan te melden om deze inhoud te bekijken. CIB-leden hebben vrije toegang tot de volledige website door middel van een login en paswoord. Ben je nog geen CIB-lid?

Lid wordenAanmelden of Registreren

Structurele partners

ChecknetKorfineACEGSpottoECCAConcordiaCovastLuminusORIS
Asbest Consulting

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Deze browser is niet compatibel met CIB. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.