Belangrijke boodschap: Volg hier onze updates over het Coronavirus.

Moeten al mijn werknemers in quarantaine als er een coronabesmetting is vastgesteld?

Vraag & antwoord 27 oktober 2020
Moeten al mijn werknemers in quarantaine als er een coronabesmetting is vastgesteld?

Dat zal een beetje afhangen van de situatie. Als één van jouw werknemers besmet is, dan zal die werknemer telefonisch contact moeten nemen met de huisarts. Die zal de werknemer laten testen, en indien uit die test blijkt dat de werknemer inderdaad besmet is, zal via contact tracing nagegaan worden met wie de besmette persoon contact had vanaf 2 dagen vooraleer de symptomen begonnen tot de dag waarop de besmette persoon in quarantaine ging. Die personen worden dan opgedeeld in 'hoogrisicocontacten' en 'laagrisicocontacten'.

  • De hoogrisicocontacten zijn de personen die langer dan 15 minuten dichtbij (minder dan 1,5 meter) de besmette persoon hebben vertoefd in die 'risicoperiode' van 2 dagen vóór de eerste symptomen tot de dag waarop de besmette persoon in quarantaine ging. Dat zal bijvoorbeeld het geval zijn van de collega die op bureau vlak naast de besmette persoon zat. Deze hoge risico contacten zullen gecontacteerd worden door de contact tracers met de vraag 10 dagen in quarantaine te gaan, en zich bij symptomen te laten testen.

 

  • De laagrisicocontacten zullen niet gevraagd worden om thuis te blijven.

Werknemers op kantoor zullen dus zeker niet allemaal in quarantaine worden geplaatst als één van jouw medewerkers besmet geraakt. In het ergste geval zal de persoon die vlak naast de besmette collega zat, gevraagd worden voor 10 dagen thuis te blijven. 

Bedienden die daarentegen bijvoorbeeld achter een toonbank in een winkel staan, zullen wel al sneller 15 minuten in een dicht contact zijn gekomen. Als dan één van de medewerkers besmet geraakt, bestaat de kans dat meerdere collega's als hoog risico contact zullen worden ingeschat, en dus de vraag krijgen om thuis te blijven. 

De vraag of je 'hoogrisico-' of 'laagrisico'contact bent, zal afhangen van de feitelijke omstandigheden op de werkvloer. 

Meer informatie vind je op de website van de Vlaamse Overheid

Of vraag advies aan onze partner Liantis.

(Bron: Liantis)

Gerelateerde dossiers

Het coronavirus en de impact op de vastgoedsector

Het coronavirus en de impact op de vastgoedsector

Structurele partners

BTVBTVBTVBTVBTVBTVBTV

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Deze browser is niet compatibel met CIB Vlaanderen. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.