CIB Vlaanderen gaat voortaan door het leven als CIB en daar hoort een volledig nieuw kleedje bij. Klik hier voor meer info.

Vastgoed studeren

Detail page

Dagonderwijs of avondonderwijs?

Wie vastgoed wil studeren kan dit zowel in dagonderwijs als in avondonderwijs. Zowel in dagonderwijs als in avondonderwijs kan een student of cursist de nodige kwalificatiebewijzen behalen om de kennis en vaardigheden te verwerven die van werken in de vastgoedsector een haalbare kaart maken. Zo kan men ook, zowel via dag- als avondonderwijs, het verplichte diploma of getuigschrift behalen om te mogen starten met de BIV-stage.

Welke opleidingen zijn er?

Welke diploma’s geven nu toegang tot het beroep van vastgoedmakelaar?

Sinds het Koninklijk Besluit van 30 augustus 2013 “betreffende de toegang tot het beroep van vastgoedmakelaar” komen heel wat meer mensen in aanmerking om vastgoedmakelaar te worden. Dit betekent dat alle masters, en alle professionele én academische bachelors toegang krijgen tot de verplichte voorafgaande BIV-stage.

Bachelor vastgoed

Wil men zich tijdens het hoger onderwijs verdiepen in vastgoed, dan kan men een specifieke Bachelor vastgoed volgen in 3 hogere onderwijsinstellingen:

Bovenstaande opleidingen kunnen allen in dagonderwijs gevolgd worden. Tevens bieden Odisee (Aalst) en Hogeschool Gent (Gent) de mogelijkheid aan om de opleiding in afstandsonderwijs te volgen. Hierbij behaalt de student een volwaardig Bachelor diploma Vastgoed. Afstandsleren is een ideale studievorm voor werkzoekenden, mensen uit het werkveld, studenten met een beperkte mobiliteit of topsporters.

Verkennend traject in vastgoed

De voorwaarde die het KB van 30 augustus 2013 vooropstelt, stelt dat wie aan de stage van vastgoedmakelaar wil beginnen over een diploma van hoger onderwijs met een minimum niveau van bachelor moet beschikken. Dit betekent dus dat ook andere diploma’s, met een minimum niveau Bachelor, hieronder vallen. In onderstaande lijst vindt men een overzicht van hogere onderwijsinstellingen die een verkennend traject in vastgoed aanbieden.

  • Katholieke Hogeschool VIVES (Kortrijk)
  • Artevelde Hogeschool (Gent)
  • Hogeschool PXL (Hasselt)
  • UC Leuven-Limburg (Diepenbeek + Leuven)
  • Artesis Plantijn Hogeschool (Antwerpen)
  • Thomas More (Mechelen)
  • Karel de Grote Hogeschool (Antwerpen)

Voortgezet onderwijs (Masters of postgraduaten)

  • Antwerp Management School (Antwerpen): Executive Master in het Real Estate Management (Ma-na-Ma)
  • KU Leuven (Heverlee): Postgraduaat in de Vastgoedkunde (Master niveau)
  • UC Leuven-Limburg (Diepenbeek): Postgraduaat in Vastgoed (Bachelor niveau)
  • PXL (Hasselt): Postgraduaat in Vastgoed (Bachelor niveau)
  • HoGent (Gent): Postgraduaat vastgoedbeheer
  • Syntra

Verder blijft, naast een minimum niveau Bachelor, ook het getuigschrift van de Ondernemersopleiding Vastgoedmakelaar behaald aan één van de SYNTRA-centra toegang geven tot de BIV-stage. Deze driejarige opleiding biedt de cursist de mogelijkheid om zowat alle aspecten van het beroep onder de knie te krijgen. In de 5 Vlaamse provincies, inclusief Brussel, kan men deze ondernemersopleiding volgen in avondonderwijs.

Structurele partners

KorfineChecknetACEGSpottoConcordiaCovastLuminusORISAsbest Consulting
Liantis

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Deze browser is niet compatibel met CIB. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.