CIB Vlaanderen wordt CIB en daar hoort een volledig nieuw kleedje bij. Klik hier voor meer info.

Vastgoedsector reageert verbolgen over plannen om BTW op renovatiewerken op te trekken van 6 naar 9%

Persbericht 2 maart 2023
Detail page

De vastgoedsector reageert verbolgen over de plannen van minister Van Peteghem om de BTW op renovatiewerken op te trekken van 6 naar 9%. In tijden van renovatieverplichtingen is dit een onbegrijpelijk voorstel. CIB Vlaanderen roept de federale regering dan ook op om de BTW op renovatiewerken op 6% te houden. We moeten de bevolking net stimuleren om te renoveren en niet fiscaal afschrikken, meent de grootste vastgoedfederatie in ons land.

Per jaar moet er in Vlaanderen alleen al minimaal 5 miljard euro geïnvesteerd worden om de renovatiedoelstellingen te halen. Kort gezegd: in de strijd tegen de klimaatuitdaging en de hoge energiekosten moet het renovatieritme fors omhoog. Als je dat weet, is het onmogelijk te begrijpen dat minister van Financiën Vincent Van Peteghem net nu voorstelt om woningrenovaties duurder te maken.

Wie vandaag een woning renoveert die ouder is dan 10 jaar, kan dat doen aan 6% BTW. In zijn voorstel voor de eerste fase van de fiscale hervorming wil minister Van Peteghem daar 9% van maken. 3% meer dus. Onbegrijpelijk vindt de Vlaamse makelaarsfederatie CIB Vlaanderen.

Kristophe Thijs (Communicatiedirecteur CIB Vlaanderen): "Dit krijgen de vastgoedkantoren niet uitgelegd aan kopers. In Vlaanderen moeten die sinds begin dit jaar rekening houden met een renovatieplicht na aankoop. Net op het moment dat de Vlaamse overheid die verplichting invoert, zou de federale overheid renovaties duurder maken. Nog erger is het voor de syndici. Die proberen met man en macht renovatiewerken gerealiseerd te krijgen in appartementsgebouwen. De financiering is één van de grootste uitdagingen. Dat bevorder je niet door de kostprijs van werken met 3% te verhogen." 

Als vertegenwoordiger van de vastgoedmakelaars, syndici en rentmeesters vraagt CIB om de BTW op renovatiewerken op 6% te houden. Een BTW-verhoging op renovatiewerken is toch net het tegenovergestelde van wat we nodig hebben?

Premies

Overheden op alle niveaus willen dat de energiezuinigheid van ons woningbestand snel verbetert. De bouwkosten zijn overigens al sterk gestegen door de energiecrisis. "Waarom zouden de gewesten nog premies geven om renovaties te ondersteunen, als de federale overheid dat geld via de BTW gewoon terugneemt?", vraagt CIB zich af.

MEER INFORMATIE

Kristophe Thijs – Directeur Communicatie CIB Vlaanderen – kristophe.thijs@cib.be – 0476 60 43 61


Structurele partners

KorfineChecknetACEGSpottoECCAConcordiaCovastLuminusORIS
Asbest Consulting

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Deze browser is niet compatibel met CIB. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.