Wapen jouw kantoor tegen cyberaanvallen. Bestel hier een audit.

“Geef bewoners van appartementsgebouw met collectieve stookinstallatie garantie dat ook zij recht hebben op verlaagd BTW-tarief”

Persbericht 15 maart 2022
Detail page

Naar aanleiding van het nieuwe Energieakkoord verwachten de syndici zich vandaag aan een vloedgolf aan vragen van bezorgde bewoners van appartementen (zowel huurders als eigenaars) in gebouwen met een collectieve stookinstallatie. Garandeert de regering dat ook zij van het verlaagd BTW-tarief voor gas zullen genieten? Het gaat hier niet om een ‘marginaal’ fenomeen. België telt meer dan 225.000 appartementsgebouwen met daarin meer dan anderhalf miljoen appartementen.

“Een omvangrijk deel van die gebouwen beschikt over een collectieve stookinstallatie met verbruik op naam van Vereniging van Mede-Eigenaars en dus een rechtspersoon én een contract als professioneel verbruiker. Als de BTW-verlaging in die situatie niet van toepassing is, blijven vele tienduizenden, honderdduizenden Belgen letterlijk in de kou”, merkt Kristophe Thijs, directeur Communicatie van CIB Vlaanderen op.

CIB Vlaanderen, de beroepsfederatie voor de professionele syndici, heeft de kwestie van de collectieve stookinstallaties al wekenlang aangekaart bij de bevoegde ministers en kabinetten. De bezorgdheden zijn gekend. Het is dan ook zaak om nu snel de nodige garanties te bieden aan bezorgde bewoners van appartementen. “Tot op heden en zelfs na de persconferentie van vandaag is daar geen enkele duidelijkheid over”, benadrukt Thijs.

Een regeling – zoals bij het verlaagd BTW-tarief voor elektriciteit – waarbij het toepassingsgebied van een BTW-korting wordt beperkt tot huishoudelijke contracten, zou impliceren dat talrijke bewoners van appartementen uit de boot vallen. Daar waar dit bij de elektriciteit werd ondervangen doordat er quasi nooit een collectief contract is op naam van de VME (Vereniging van Mede-Eigenaars) voor het huishoudelijk elektriciteitsverbruik (dit contract beperkt zich tot het elektriciteitsgebruik in de gemeenschappelijke delen zoals de inkomhal, de lift, de gangen, …) is die situatie bij gas geheel anders.

Oplossing

Namens de professionele syndici willen we beklemtonen dat er perfect oplossingen mogelijk zijn om die garanties uit te spreken. “Een mogelijke oplossing zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat er gewerkt wordt met een BTW-attest, waarbij de syndicus verklaart dat het gebouw uitsluitend of hoofdzakelijk gebruikt wordt voor bewoning, zodat de energieleverancier het verlaagd BTW-tarief kan toepassen”, aldus Thijs.

CIB Vlaanderen lanceert dan ook een oproep aan de federale regering. “Maak onmiddellijk duidelijk dat elk gezin van de BTW-verlaging op gas zal genieten! Voorkom dat bewoners van appartementsgebouwen met een collectieve stookinstallatie in onduidelijkheid en ongerustheid achterblijven!”

MEER INFORMATIE

Kristophe Thijs – Directeur Communicatie CIB Vlaanderen – kristophe.thijs@cib.be – 0476 60 43 61  


Structurele partners

KorfineChecknetACEGConcordiaECCACovastLiantisLuminusORIS

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Deze browser is niet compatibel met CIB Vlaanderen. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.