CIB Vlaanderen wordt CIB en daar hoort een volledig nieuw kleedje bij. Klik hier voor meer info.

EPC gemeenschappelijke delen: deadline middelgrote gebouwen in zicht, maar nog veel werk aan de winkel

Nieuws 2 december 2022
Detail page

Tegen 1 januari 2023 moeten zo’n 60.000 middelgrote appartementsgebouwen in Vlaanderen beschikken over een EPC voor de gemeenschappelijke delen van het gebouw (EPC GD). Momenteel voldoet slechts 20% aan de verplichting, zo laat het Vlaams Klimaat- en Energieagentschap weten. Heel wat VME’s en eigenaars riskeren dus een administratieve geldboete tussen 500 en 5000 euro, omdat ze niet tijdig actie hebben ondernomen.  Het VEKA doet dan ook een oproep om de opmaak van het certificaat niet langer uit te stellen. 

Sinds 1 januari 2022 moeten grote appartementsgebouwen met minstens 15 gebouweenheden over een EPC gemeenschappelijke delen (EPC GD) beschikken. De middelgrote appartementsgebouwen (5 tot 15 kavels) moeten uiterlijk tegen 1 januari 2023 over een EPC gemeenschappelijke delen beschikken. Voor de middelgrote appartementsgebouwen nadert de deadline met rasse schreden.

Wie als eigenaar of VME niet tijdig over een geldig EPC GD beschikt, riskeert een boete die kan oplopen van 500 tot 5.000 euro, zo meldt het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Het VEKA kondigt voor het voorjaar 2023 controles op de aanwezigheid van het EPC GD aan.

Het betalen van deze boete geeft evenwel geen vrijstelling om over dit EPC te beschikken: de eigenaar of VME zal ook nog een erkend energiedeskundige type A moeten contacteren om een EPC GD te laten opmaken, om een nieuwe sanctie te vermijden. Je kan een erkend energiedeskundige type A uit je buurt terugvinden op de energiekaart. 

Laatste fase van start

In de derde en laatste fase zijn de kleine appartementsgebouwen met minder dan 5 gebouweenheden (waarvan minstens 2 appartementen) aan de beurt. Tegen uiterlijk 1 januari 2024 moeten zij over een EPC GD beschikken.

Rol van de syndicus bij de opmaak van een EPC GD

Het opstellen van een EPC brengt een aantal taken en verantwoordelijkheden mee voor verschillende betrokken partijen.

De syndicus speelt een belangrijke rol bij het informeren van de VME en bereidt het plaatsbezoek van de deskundige voor. Zo verzamelt de syndicus o.m.  de bewijsstukken met betrekking tot de gemeenschappelijke delen. 

Het VEKA heeft hiervoor een handig stappenplan uitgewerkt.


Structurele partners

KorfineChecknetACEGSpottoECCAConcordiaCovastLuminusORIS
Asbest Consulting

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Deze browser is niet compatibel met CIB. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.