CIB Vlaanderen wordt CIB en daar hoort een volledig nieuw kleedje bij. Klik hier voor meer info.

Westtoer pleit voor een snelle heropstart van het toerisme in West-Vlaanderen

Persbericht 26 mei 2020
Detail page

Het provinciebedrijf Westtoer stelt vast dat de toeristische sector in West-Vlaanderen klaar is voor de heropstart. De logiessector met voorop de campings, de vakantieparken, de kleinschalige logies, de vakantiewoningen en de hotels hebben initiatieven genomen om gasten te ontvangen. Ook andere toeristische ondernemers willen opnieuw starten. “De West-Vlaamse toeristische sector wil snel een signaal krijgen wanneer de deuren opnieuw open kunnen”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. 

De diverse logiessectoren in West-Vlaanderen hebben de jongste weken inspanningen geleverd om vakantiegangers te ontvangen van zodra het mag. Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “Alle logiesuitbaters volgen de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad en zijn overtuigd dat een snelle heropstart tot de mogelijkheden behoort. Ook andere toeristische ondernemers hopen op een positief signaal”. Het bestrijden van het virus is de grootste prioriteit en ook in het belang van het toerisme op middellange en lange termijn. Niettemin betekent de huidige situatie een groot economisch verlies voor de West-Vlaamse toeristische sector: het kenniscentrum van Westtoer schat het omzetverlies in het voorjaar 2020 op 750 miljoen euro. 

Horeca West-Vlaanderen wijst er op dat voor etablissementen nog geen concrete datum is vastgelegd. Restaurants en cafés organiseren zich. Hotels zorgen voor aangepaste inrichting, onder andere in de ontbijtruimte. Voorzitter Yver Van Moorter: “De horeca heeft tijd nodig om alles voor te bereiden. Ook een beperking van de capaciteit is moeilijk. Vanuit operationeel standpunt is het essentieel om snel informatie te krijgen over de voorwaarden”. Voor de hotels kijken de West-Vlaamse toeristische sector en Westtoer uit naar de verdere initiatieven van Horeca Vlaanderen.

De kampeersector beseft dat voorzieningen zoals horeca, zwembaden en speelterreinen in een eerste fase wellicht nog even dicht moeten blijven. Maar rond vakantiehuisjes en kampeerplaatsen kan de gast de regels over sociale afstand minstens even goed opvolgen als thuis. Veel eigentijdse kampeermiddelen en ook de verhuuraccommodatie van de kampeerbedrijven hebben eigen sanitair ter beschikking zodat het gebruik van het gemeenschappelijk sanitair beperkt kan worden. Dirk Metsu, algemeen secretaris van de brancheorganisatie RECREAD: “Voor een veilige heropening heeft de kampeersector een pakket veiligheidsmaatregelen verwoord in een veiligheidsprotocol.                            De ruim 250 campings en verblijfparken in Vlaanderen bieden meer dan ruimte genoeg om de gasten een veilige bubbel te garanderen”.

Voor de vakantiewoningen en de vakantieverhuur hebben Logeren in Vlaanderen vzw en CIB Vlaanderen een specifiek protocol samengesteld. Het document omvat bouwstenen om de verhuur van vakantiewoningen en vakantieappartementen mogelijk te maken in veilige omstandigheden. “Er zijn richtlijnen voor verhuurkantoren en voor uitbaters van vakantiewoningen. Zowel de aankomst als het vertrek van de huurders behoren tot de belangrijke aandachtspunten. Ook aan de huurders vragen we medewerking om het vakantieverblijf netjes en virusvrij te houden. Logiesuitbaters hebben ondertussen meerdere versnellingen hoger geschakeld om de veiligheidsmaatregelen te implementeren”, aldus Kristophe Thijs, directeur communicatie bij CIB Vlaanderen. 

Ook de vakantieparken hebben nieuwe initiatieven genomen om de gasten een veilig en aangenaam verblijf te bieden. Erwin Dezeure, managing director België voor Center Parcs en Sunparks: “Vanaf het moment dat de vakantieparken opnieuw opengaan staat veiligheid voorop voor de gasten en de medewerkers. Met diverse draaiboeken, protocollen, certificaten, bestellingen van materialen en beschermingsmiddelen, training van onze medewerkers, zijn wij klaar om te heropenen. Dit alles is al toegepast bij de heropening van de parken in Nederland en Duitsland. Daarbij hebben we de onafhankelijke certificatie-instelling Kiwa gevraagd onze processen te toetsen op basis van het Kiwa COVID-19 preventieve maatregelen keurmerk. Dit keurmerk doet een audit, gebaseerd op onze documenten en protocollen, maar ook op parklocatie. Alle zes Belgische parken worden getoetst op basis van de overheidsmaatregelen en onze eigen aanvullende eisen. In Nederland hebben de recent geopende parken dit keurmerk inmiddels ontvangen.”

Kojeva West, de koepelverenging van de West-Vlaamse jeugdverblijfcentra, heeft zich intens voorbereid voor de heropstart. Tim Buyse van Kojeva West: “Na overleg met de klanten en verschillende beleidsniveaus slaagt de jeugdverblijfsector erin om tegen deze zomer alle aanpassingen en protocollen klaar te hebben. Wij zijn verheugd om de zomerkampen te kunnen laten doorgaan en de kinderen met open armen te ontvangen. De investeringen zijn niet min. Initiatieven zoals het relanceproject van Westtoer zijn dus meer dan nuttig. Kojeva West werkt ondertussen proactief aan een noodfonds. Dit zal ervoor zorgen dat de sector op termijn direct zal kunnen anticiperen op dergelijke crisisperioden. Het noodfonds heeft als doel om zowel de jeugdverblijven als de klanten te beschermen”. 

De toeristische attracties zijn volop in de weer om zo snel mogelijk te kunnen heropenen. De nodige voorzorgsmaatregelen worden getroffen en de noodzakelijke aanpassingen zijn voorzien om bezoekers in comfortabele en veilige omstandigheden te ontvangen. Musea en dierenparken openden eerder al de deuren. De Koepel van Attracties & Musea pleit voor een algemene en totale heropstart van de héle toeristische sector. Het is voor zowel ondernemers als bezoekers belangrijk dat de hele toeristische keten opnieuw actief is. Met een voldoende breed aanbod kan ook een spreiding van toeristen gegarandeerd worden. School- en groepsreizen zijn dit voorjaar geannuleerd. Individuele bezoeken in de maand juni staan traditioneel op een laag pitje. De attracties verwachten op  weekdagen nauwelijks bezoekers. Bart Vermeulen, directeur Attracties & Musea vzw: “Het lijkt ons prima om de deuren voor het publiek alleen tijdens de weekends van juni te openen, om zo vlot weer op kruissnelheid te geraken voor het zomerseizoen”. 

Met Vlaanderen Vakantieland werkt Westtoer samen met Toerisme Vlaanderen, de vier andere provincies, de kunststeden waaronder Brugge en Logeren in Vlaanderen aan een campagne om de heropstart van het toerisme te ondersteunen. Vakantie in eigen land is meer dan ooit aan de orde. Stefaan Gheysen, algemeen directeur van Westtoer : “Moeilijke tijden creëren unieke kansen en samenwerkingsverbanden. De Vlaanderen Vakantieland-campagne wil een mindswitch tot stand brengen: we willen dat de mensen terug aan vakantie denken en dat ze Vlaanderen als een alternatieve bestemming voor een buitenlandse reis overwegen. Naast de Kust heeft onze provincie unieke plekken en logeeradressen in het Brugse Ommeland, de Leiestreek en de Westhoek“.

(Bron: Westtoer)


Structurele partners

ChecknetKorfineACEGSpottoECCAConcordiaCovastLuminusORIS
Asbest Consulting

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Deze browser is niet compatibel met CIB. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.