Belangrijke boodschap: Volg hier onze updates over het Coronavirus.

Uitstel voor omgevingsvergunningen en bezwaarschriften

Nieuws 24 March 2020
Detail page

Wie een omgevingsvergunning – de opvolger van de bouwvergunning – aanvraagt, krijgt in bepaalde gevallen uitstel om zijn dossier rond te krijgen. Dat heeft Vlaams ­minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) beslist. Door de coronacrisis zitten de lokale besturen krap in personeel, waardoor het niet altijd lukt om een aanvraag binnen de wettelijke termijn af te handelen. Nu draait dat automatisch uit op een ‘njet’ voor de aanvrager. Daarom maakt Demir het mogelijk om tijdens de noodsituatie termijnen te verlengen wanneer nodig. 

Bezwaar


Ook voor mensen die bezwaar hebben ingediend tegen een omgevingsvergunning komt er uitstel. Het is namelijk moeilijker geworden om de dossiers in te kijken: gemeentehuizen zijn door corona minder open en de richtlijnen zijn duidelijk: enkel ‘hoogstnoodzakelijke verplaatsingen’ mogen nog. Wie beroep wil aantekenen, krijgt daar dus niet altijd de kans toe. Daarom laat Demir alle lopende dossiers – dat zijn er nu 2.533 – een maand schorsen.

Nieuwe onderzoeken kunnen pas van start gaan op 24 april. Volgens schattingen zitten er nog eens zo veel in de pijplijn. Die nieuwe situatie geeft ook tijd aan de lokale besturen om hun werk te doen.

“Maar”, waarschuwt Demir, “het is niet de bedoeling om alle dossiers op de lange baan te schuiven. Besturen moeten blijven proberen zo snel mogelijk te beslissen – als er bijvoorbeeld geen openbaar onderzoek nodig is – om de economische schade te beperken.”

Bron: De Standaard


Structurele partners

BTVBTVBTVBTVBTV

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Deze browser is niet compatibel met CIB Vlaanderen. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.