CIB Vlaanderen wordt CIB en daar hoort een volledig nieuw kleedje bij. Klik hier voor meer info.

Wijziging vastgoedmakelaarswet: steun gezocht en gevonden

Opinie 13 juni 2017
Detail page

De voorbije jaren hebben we binnen de sector veel middelen geïnvesteerd in de verdere professionalisering van ons beroep. Net voor de zomer sloeg het nieuws dan ook in als een bom: de federale ministerraad had - zonder medeweten van de sector - een voorontwerp tot wijziging van de vastgoedmakelaarswet goedgekeurd.

De voorbije jaren hebben we binnen de sector veel middelen geïnvesteerd in de verdere professionalisering van ons beroep. Net voor de zomer sloeg het nieuws dan ook in als een bom: de federale ministerraad had - zonder medeweten van de sector - een voorontwerp tot wijziging van de vastgoedmakelaarswet goedgekeurd. Een wijziging die net lijkt in te zetten op ‘deprofessionalisering’. In het belang van de vastgoedmakelaar én de consument hebben we onmiddellijk steun gezocht en gevonden vanuit verschillende hoeken.

Op de ministerraad van 12 juni 2015 werd op voorstel van minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s Willy Borsus  een voorontwerp tot wijziging van de vastgoedmakelaarswet goedgekeurd.  Indien het voorontwerp door het parlement wordt goedgekeurd, dan zouden zelfstandige verkopers, door de minister omschreven als handelsagenten, zonder erkenning als vastgoedmakelaar beroepsactief mogen zijn, op voorwaarde dat zij voor één enkele opdrachtgever werken en dat deze opdrachtgever een ‘erkende aannemer is’.

Consumentenbescherming in gedrang

Aangezien ze zonder BIV-erkenning de activiteiten van vastgoedmakelaar zouden mogen uitoefenen, zouden deze zelfstandige verkopers evenmin onderworpen zijn aan de vereisten verbonden aan de beroepsreglementering. Een bemiddelaar die ontsnapt aan de deontologie, omzeilt bovendien de vormingsplicht en tuchtregels. Niet alleen zou dit een uitholling van de beroepsreglementering betekenen, de consument zou ook heel wat zekerheden verliezen die de erkende vastgoedmakelaar wel biedt. Hij zal nooit dezelfde garantie genieten bij bemiddeling door iemand die vastgoedmakelaarsactiviteiten uitoefent voor een erkende aannemer als bij bemiddeling door een vastgoedmakelaar die wel nog steeds onder het toepassingsgebied van de wet valt.

Welke garanties biedt de erkende aannemer?

De argumentatie luidt dat de erkende aannemer reeds veel garanties zou bieden aan de consument. Niets is minder waar. Iedereen die huizen of appartementen op plan verkoopt, moet volgens de woningbouwwet (de wet Breyne) aan elke koper een voltooiingswaarborg bieden van 100% van de bouwkost voor het volledige gebouw. Voor de consument is het een hele geruststelling dat, indien er iets zou gebeuren met de bouwpromotor, hij toch de zekerheid heeft dat een financiële instelling met de nodige middelen klaarstaat om het bouwwerk te voltooien.

En hier duikt alweer de “erkende aannemer” op. De erkende aannemer moet als enige geen voltooiingswaarborg afleveren. De erkende aannemer zal wel 5% waarborg voor de goede uitvoering moeten geven. Bij faillissement van een erkende aannemer staat de consument in de kou. Niemand staat dan klaar om de financiële put te dempen.

Sinds vele jaren vragen verschillende partijen, waaronder CIB Vlaanderen, dat de uitzonderingsregeling van 5% waarborg voor de erkende aannemers zou worden afgeschaft. Wij dringen erop aan dat ook de erkende aannemers een voltooiingswaarborg van 100% moeten afleveren.

De consument die een appartement of huis op plan koopt van een erkende aannemer is niet beschermd, en nu zou de erkende aannemer ook nog mogen werken met om het even wie als zelfstandige verkoper. Er valt echt geen ernstige reden te bedenken waarom de erkende aannemer bij wet de toelating krijgt om de consument nauwelijks bescherming te bieden.

Steun vanuit verschillende hoeken

Binnen de sector werd dit nieuws dan ook op ongeloof onthaald. De vertegenwoordigers van de sector werden hierover noch geïnformeerd, noch om advies gevraagd. Dat dit voorstel volkomen ongewenst is, hoeft niet gezegd. Gelukkig staan we niet alleen in onze strijd.

Zo hebben enkele aangesproken politici en parlementairen laten weten ernstige vraagtekens te plaatsen bij de opportuniteit van dit voorstel. Maar ook de sociale partners hebben hun grote bezorgdheid geuit. Werkgevers en werknemers vrezen dat voorliggend voorontwerp negatieve gevolgen zal hebben op de tewerkstelling in de sector. Zo zal het vooral schijnzelfstandigheid in de hand werken. Werknemers zullen aangezet of gedwongen worden om van het werknemersstatuut over te stappen naar het zelfstandigenstatuut om hun diensten exclusief aan één opdrachtgever-erkende aannemer aan te bieden.

Kortom: indien het voorontwerp tot wetswijziging alsnog wet wordt, zal de consumentenbescherming in het gedrang komen, zal dit deloyale concurrentie veroorzaken en goede arbeidsrelaties verstoren.

Met verenigde krachten en middelen zullen we er alles aan doen om de goedkeuring van dit voorontwerp van wetswijziging te voorkomen en de toekomst van ons beroep te waarborgen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.


Structurele partners

KorfineChecknetACEGSpottoECCAConcordiaCovastLuminusORIS
Asbest Consulting

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Deze browser is niet compatibel met CIB. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.