CIB Vlaanderen wordt CIB en daar hoort een volledig nieuw kleedje bij. Klik hier voor meer info.

CIB Vlaanderen onderzoekt voor het eerst wooncarrière van de huurder: “Gemiddelde huurprijs van Vlaming is met 824 euro het hoogst tussen 45 en 49 jaar”

Persbericht 27 maart 2023

CIB Vlaanderen onderzocht de relatie tussen de leeftijd van de huurder en de gemiddelde huurprijzen. Daaruit blijkt dat de Vlaming tussen 20 en 50 jaar steeds duurder huurt en dat de gemiddelde huur oploopt van 667 naar 824 euro. “Nadien neemt de huurprijs weer af omdat huurders kleiner gaan wonen, maar die daling is wel relatief beperkt en zakt maar elke vijf jaar met een tiental euro. Een duidelijk effect van een oudere generatie die terug gaat huren, maar dan vaak in zeer kwalitatieve en dus duurdere nieuwbouwappartementen”, merkt Kristophe Thijs, directeur Communicatie van CIB Vlaanderen, op.

✅ De gemiddelde huurprijs per leeftijdsklasse stijgt snel in de 20+ jaren, om nadien stelselmatig te blijven toenemen tot een piek tussen 45 en 49 jaar.

✅Jongere mensen wonen initieel vaak kleiner om dan in functie van relaties en gezinsgroei te verhuizen naar een ruimere woning.

✅Vijftigers gaan dan opnieuw downsizen. Toch daalt de gemiddelde huurpijs hier slechts geleidelijk omdat men kiest om kleiner maar kwaliteitsvoller te huren.

✅Het aandeel in appartementen daalt bij 25-29 jarigen van 75,9% naar 61,2% bij 40-jarigen, om vervolgens opnieuw te stijgen naar 81,2% bij 65 plussers.

✅Bij rijhuizen zien we net de omgekeerde beweging! Van 10,2% bij 20-24 jarigen naar 18,3% bij 40-jarigen en terug naar 7% bij 65-plussers.

Het idee van een ‘wooncarrière’ wordt bevestigd. Een hoog aandeel jongere huurders, met een daling vanaf 30 jaar en opnieuw een stijging vanaf de pensioenleeftijd.

Bekijk hier alle resultaten uit de nieuwste CIB-Huurbarometer.


MEER INFORMATIE
Kristophe Thijs – Directeur Communicatie CIB Vlaanderen – kristophe.thijs@cib.be – 0476 60 43 61

Bijlagen


Structurele partners

KorfineChecknetACEGSpottoECCAConcordiaCovastLuminusORIS
Asbest Consulting

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Deze browser is niet compatibel met CIB. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.