Belangrijke boodschap: Volg hier onze updates over het Coronavirus.

Uit CIB info - Vincent Verhaeghe (Agence Verburgh) verwacht weinig coronahinder voor vakantieverhuur aan Kust

Nieuws 27 juni 2020
Detail page

De coronacrisis legde ook de sector van de vakantieverhuur helemaal lam. Pas op 8 juni mochten logiesvormen weer openen voor Belgische toeristen, op 15 juni waren ook buitenlandse toeristen opnieuw welkom. Een stilstand van bijna drie maanden dus, die hopelijk niet al te veel gevolgen heeft voor het zomerseizoen. “Sommige mensen zijn heel voorzichtig”, zegt Vincent Verhaeghe van toeristisch verhuurkantoor Agence Verburgh. “Toch verwacht ik deze zomer bij mooi weer een normale bezettingsgraad.”

Hoe heeft je kantoor de lockdown beleefd?

“Eerst en vooral zijn we gelukkig gezond gebleven. In afwachting van de langverwachte heropstart hebben we ons kantoor volledig heringericht met plexischermen, desinfectiezuilen, een aangepaste werkwijze rond sleutelafgiftes, nieuwe schoonmaakrichtlijnen, evaluatieformulieren, … Met het aanbieden van affiches, voorbeeldcorrespondentie, online opleidingen en ga zo maar door is CIB Vlaanderen in dat opzicht een grote steun en toeverlaat geweest.”

Viel de vakantieverhuur tijdens de lockdown helemaal stil of werd er nog geboekt?

“Voor de vakantieperiode tijdens de lockdown moesten we alle boekingen annuleren en vouchers uitreiken. Dit betekende administratief en boekhoudkundig gezien toch wel wat meer werk, terwijl de geannuleerde periodes wel verloren gegaan zijn. Door de onzekerheid ontvingen we tijdens de lockdown bovendien weinig aanvragen voor toekomstige zomerboekingen en werden we door zowel huurders als verhuurders overstelpt met vragen omtrent de maatregelen. We zien ook dat heel wat klanten verschillend reageren: de ene klant maakt zich geen zorgen, de andere is extra voorzichtig. Sommige huurders vroegen twee maanden geleden al of ze hun zomerboeking konden annuleren. Onze policy rond annulaties voor de zomerperiode laat echter enkel een terugbetaling toe als we de vakantiewoning tijdens dezelfde periode opnieuw kunnen verhuren.”

Op 8 juni was er de langverwachte heropstart. Kunnen we sindsdien spreken van een stormloop aan boekingen of loopt het zo’n vaart nog niet?

“Nog voor de coronacrisis uitbrak, waren er al heel wat periodes geboekt voor de zomervakantie. Wij hebben voor vakantieverhuur pas groen licht gekregen op 3 juni om herop te starten op 8 juni. Sinds de aankondiging van de versoepelde maatregelen komt de markt stilletjesaan terug op gang. Nu kunnen we de overgebleven periodes gaan invullen. Of die helemaal ingevuld geraken, zal ook afhangen van de weersomstandigheden. Zijn die goed, dan verwacht ik een normale bezettingsgraad deze zomer. Wat trouwens opvalt, is dat heel wat eigenaars-verhuurders beslist hebben om komende zomer zelf naar de kust af te zakken. Na de zomer of op het einde van het jaar zullen we de impact van deze hele crisis beter kunnen evalueren.”

Slimme camera’s, reservaties op het strand, … zal de kust überhaupt van een normale zomer kunnen spreken?

“Het blijft uitkijken naar de organisatie op het strand en het is zoeken naar het nieuwe normaal. De mensen moesten in hun kot blijven en nu zij opnieuw uit hun kot mogen komen, vergt dit de nodige aanpassingen. We moeten vooral maken dat er geen teveel aan overheidsmaatregelen komt, waardoor de toerist schrik krijgt om naar de kust af te reizen. Een goed evenwicht hierin vinden is belangrijk. Cruciaal voor een geslaagde zomer aan de kust – en dus ook voor de verhuursector – is de heropening van de horeca. De mensen komen namelijk naar de kust om te kunnen genieten en om zich te amuseren. Die genietfactor zal dus zeker aanwezig zijn; een vakantie aan de Belgische kust blijft een goede keuze, en al zeker in coronatijden.”

Mogen we op vlak van toeristische verhuur prijsschommelingen verwachten door corona?

“Ik stel momenteel geen prijsschommelingen vanwege corona vast. Mochten de specifieke maatregelen gehandhaafd blijven voor het extra reinigen van de appartementen, zullen die kosten op termijn zorgen voor een beperkte verhoging. Al zal dit al bij al wel meevallen.”

Deed de crisis de interesse in tweede verblijven als belegging toenemen?

“We stelden de voorbije weken vast dat er al duidelijk meer interesse is dan anders, al zullen we pas tegen het einde van het jaar kunnen evalueren hoe groot de investeringsgolf zal zijn. Je kan de beleggers in een tweede verblijf in elk geval moeilijk ongelijk geven: naast het aanwezige vakantiegevoel zullen tweede verblijven aan de kust een stabiel rendement blijven opleveren dat hoger zal liggen dan op een spaarboekje.”

Zal de coronacrisis een verschuiving teweegbrengen op vlak van aanbod en wensen?

“De aanpassingen binnen het Logiesdecreet hebben er de voorbije jaren al voor gezorgd dat er sprake is van een verschuiving. Enkel de kwalitatieve woningen of diegene waarbij de eigenaar bereid is om te blijven investeren, zullen nog kunnen rekenen op een hoge bezettingsgraad. De andere zullen er van tussen vallen.”


Structurele partners

BTVBTVBTVBTVBTVBTVBTV

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Deze browser is niet compatibel met CIB Vlaanderen. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.