Belangrijke boodschap: Volg hier onze updates over het Coronavirus.

Vlaams Huurdersplatform vraagt om verbod op uithuiszettingen te verlengen

Nieuws 13 juli 2020
Detail page

Eind deze week loopt het verbod op uithuiszettingen af, maar het Vlaams Huurdersplatform roept op om die opschorting te verlengen omdat het coronavirus nog niet helemaal is overgewaaid.

”Het coronavirus waart nog steeds rond en de sociaaleconomische gevolgen zijn nu al niet te overzien. Laat staan dat er nog een tweede golf zou losbarsten”, argumenteert het Huurdersplatform in een mededeling. Dat pleit ervoor om het verbod op uithuiszettingen te verlengen, zeker omdat private huurders geen huurtoelage konden krijgen. 

“De beste preventie op uithuiszetting is de betaalbaarheid van de woning verzekeren. Daar waar eigenaars-bewoners kunnen rekenen op uitstel van afbetaling van hun lening, werden de private huurders in de kou gelaten. Een breed gedragen oproep voor een huurtoelage voor getroffen en kwetsbare private huurders viel in dovemansoren”, klinkt het. 

Het platform verwacht heel wat uithuiszettingen omdat “de inkomens van veel gezinnen zullen dalen, terwijl de huur even hoog blijft”. In de verklaring erkent het Huurdersplatform dat Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele besliste om extra middelen te voorzien voor sociale verhuurkantoren om te investeren in prospectiemedewerkers om hun aanbod te verhogen. Maar dat geld komt te laat, luidt het. “Voor het najaar hoeven we niet te rekenen op meer aanbod, maar ondertussen komen vanaf 17 juli wel mensen op straat te staan.” 

Geen verlenging van opschorting

In een reactie bevestigt Diependaele dat de opschorting niet wordt verlengd. “We stellen vast, ook via zowel vrederechters als deurwaarders, dat door dit verbod enerzijds de verhuurders gewrongen zitten, maar vooral anderzijds de problemen van huurders alleen maar groter worden. De opschorting nu verlengen, zou dus alleen maar uitstel zijn. We willen dit nu aanpakken, in plaats van het voor ons uit te schuiven. Zo hebben we het Fonds ter bestrijding van Uithuiszettingen vervroegd laten starten, waar huurders met betalingsproblemen terecht kunnen. 

Daarnaast werd ook het aanbod van SVK-woningen verhoogd.” Diependaele is vooral verbaasd over “het gebrek aan vertrouwen in de maatschappelijke rol van vrederechters”. “Zij hebben een ruime beoordelingsmarge om de respectievelijke situaties correct in te schatten, en pas in laatste instantie over te gaan tot uithuiszetting”, zegt de minister. Hij erkent dat er meer uithuiszettingen zullen zijn, en dat die heel wat tijd en planning in beslag nemen. “Net daardoor is het zo dat nu niet alle uithuiszettingen op korte termijn zullen worden uitgevoerd. De achterstand van de voorbije maanden zal gespreid in de tijd worden weggewerkt”, besluit Diependaele.

Bron: Belga


Structurele partners

BTVBTVBTVBTVBTVBTV

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Deze browser is niet compatibel met CIB Vlaanderen. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.