CIB Vlaanderen wordt CIB en daar hoort een volledig nieuw kleedje bij. Klik hier voor meer info.

Registratierechten: aangepaste tarieven die de Vlaamse kas spijzen

Opinie 8 oktober 2021
Detail page

Er is de voorbije weken aardig wat inkt gevloeid over de, toch wel verrassende, beslissing om de tarieven van de registratierechten vanaf 1 januari 2022 te wijzigen. Goed nieuws voor zij die een nieuwe enige woning kopen, maar een bijkomende mokerslag voor allen die hun zuurverdiende centjes willen investeren in een opbrengsteigendom. Na de eerdere federale aankondiging dat het belastingvoordeel voor de niet-eigen woning meer dan waarschijnlijk op de schop gaat, kwam er nu ook de aankondiging dat op het aankoopbedrag van een niet-eigen woning een stevige 12% registratierechten zal moeten betaald worden. Anders uitgedrukt, een belastingverhoging van maar liefst 20%.

En vergeet het maar dat de aangepaste tarieven voor de Vlaamse regering een vestzak-broekzakoperatie zullen worden. Het lijkt me toch belangrijk om op dat vlak één en ander in een juiste context te plaatsen. De hervorming kost de begroting geen geld, maar zorgt net voor een besparing. De Vlaamse regering wil er op kruissnelheid (in 2024) jaarlijks 140 miljoen euro mee uitsparen. Dus: voor elke ‘winnaar’ is er zeker een ‘verliezer’. De budgettaire 'winst' voor de regering schuilt hoofdzakelijk in de, niet onbelangrijk toch, afschaffing van de meeneembaarheid en het hogere tarief voor elke vorm van vastgoed die niet de enige gezinswoning is.

En uiteraard zijn we maar wat blij dat met die tariefverlaging voor de aankoop van de eigen woning. We zaten dan ook bij de Europese top. Maar we hebben het als beroepsorganisatie verdomd moeilijk met het opnieuw viseren van de investeerders in vastgoed. Investeerders die heel vaak gewoon op zoek zijn een appeltje voor de dorst eens ze op pensioen zijn. Een vaak mager pensioen dat kan worden aangevuld met de inkomsten van een verhuring. Een huurmarkt die bovendien gebukt gaat onder een schaarste en elke investeerder net heel goed kan gebruiken. Maar in plaats van die markt te stimuleren, gaat Vlaanderen deze nog meer viseren op fiscaal vlak. Een verkeerd signaal als je het CIB Vlaanderen vraagt.

Daniel Buschman

Voorzitter CIB Vlaanderen


Structurele partners

KorfineChecknetACEGSpottoECCAConcordiaCovastLuminusORIS
Asbest Consulting

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Deze browser is niet compatibel met CIB. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.