CIB Vlaanderen wordt CIB en daar hoort een volledig nieuw kleedje bij. Klik hier voor meer info.

Steeds minder discriminatie bij verhuur via vastgoedmakelaar

Nieuws 2 september 2022
Detail page

Wie aanklopt bij een vastgoedkantoor voor het huren van een woning, loopt minder risico op discriminatie dan wanneer er rechtstreeks via de eigenaar gehuurd wordt. Zeker in grote kantoren en in kantoren waar er veel vrouwen in dienst zijn, ligt de discriminatiegraad een stuk lager. Dat blijkt uit de praktijktesten met een Marokkaanse naam en een Vlaamse naam.

Twee jaar geleden was er in de Vlaamse regering nog grote politieke heibel over, maar intussen zijn er in meerdere Vlaamse steden al negen praktijktesten gebeurd om discriminatie op de woning- en arbeidsmarkt in kaart te brengen. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Gelijke Kansen, Bart Somers (Open Vld), op een parlementaire vraag van Guy D'Haeseleer (Vlaams Belang).

Sensibilisering in sector werpt vruchten af

'Correspondentietesten' heten deze testen officieel, omdat 'praktijktesten' politiek te gevoelig zijn. Voor de woningmarkt stuurden onderzoekers schriftelijk twee identieke verzoeken om een huurwoning te bezichtigen, één met een Marokkaanse naam en één met een Vlaamse naam. Na negen testen levert dat enkele interessante conclusies op.

Zo discrimineren vastgoedmakelaars opvallend minder dan eigenaars die hun woning zelf verhuren. “Dat komt omdat de vastgoedsector de voorbije jaren in actie is geschoten met opleidingen, nieuwsbrieven en brochures over antidiscriminatie”, zegt socioloog Pieter-Paul Verhaeghe (VUB), die de testen leidde. “Dat werpt nu zijn vruchten af. Dat is ook een van de redenen waarom we de discriminatie bij makelaars zien dalen in de steden waar we de onderzoeken enkele jaren later nog eens een tweede keer uitvoeren.”

Minder vooroordelen onder vrouwen

En dan zijn er binnen de vastgoedsector zelf ook nog eens grote verschillen. Zo daalt discriminatie naarmate het kantoor groter is én er meer vrouwen werken. “Vrouwen hebben over het algemeen minder vooroordelen dan mannen”, verklaart Verhaeghe dat verschil. “Wat de grootte van het kantoor betreft: grote organisaties zijn meestal professioneler en hebben striktere afspraken rond discriminatie.”

Ook bij particuliere verhuurders zijn er onderlinge verschillen. Zo is er opvallend minder discriminatie in steden met een hoger percentage etnische minderheden. Uitschieters in slechte zin zijn de steden Bergen en Hasselt, waar respectievelijk 73 en 72% van de kandidaat-huurders met een ¬Marokkaanse naam zelfs geen uitnodiging voor een plaatsbezoek kreeg. In Sint-Niklaas was dat 62%, in Aalst 47% en in Mechelen 45%. In Gent daalde de discriminatie bij een tweede test bij particuliere verhuurders van 47 naar 21%. “Het feit dat de praktijktests bestaan, heeft daar zeker toe bijgedragen”, zegt Pieter-Paul Verhaeghe. “Verhuurders gaan dankzij deze test duidelijk twee keer nadenken.”

Minister Somers hoopt intussen dat nog meer steden en gemeenten dergelijke testen zullen doen. “De Vlaamse overheid gaat zelf ook correspondentietesten gebruiken om het eigen aanwervingsbeleid te verbeteren”, aldus nog Somers.

(Gazet van Antwerpen)


Structurele partners

KorfineChecknetACEGSpottoECCAConcordiaCovastLuminusORIS
Asbest Consulting

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Deze browser is niet compatibel met CIB. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.