CIB Vlaanderen wordt CIB en daar hoort een volledig nieuw kleedje bij. Klik hier voor meer info.

Leuven voert strijd tegen discriminatie op huurmarkt op

Nieuws 2 maart 2023
Detail page

Het Leuvense stadsbestuur stelt een aantal concrete acties voor om discriminatie op de huurmarkt tegen te gaan. Uit de resultaten van praktijktesten in 2020 en 2021 bleek dat etnische minderheden, rolstoelgebruikers en personen met een visuele beperking met een assistentiehond structureel gediscrimineerd worden. 

In april 2021 brachten onderzoekers van de VUB, KU Leuven en UAntwerpen een studie naar buiten over discriminatie op de huurmarkt in Leuven. Aan de hand van 1.971 praktijktesten werd objectief vastgesteld dat etnische minderheden, rolstoelgebruikers en blinde personen met een assistentiehond minder uitgenodigd worden door eigenaars van woningen, als ze hadden gereageerd op een huuradvertentie. Mensen met een Marokkaans klinkende naam werden het meest gediscrimineerd binnen de groep van etnische minderheden. In 35 procent van de gevallen kregen ze geen uitnodiging, terwijl de controlepersoon met Belgische naam die wel kreeg. Voor kandidaten met een Nepalese en Congolese naam ging het om respectievelijk 24 en 19 procent. Rolstoelgebruikers werden in 50 procent van de gevallen niet uitgenodigd, en blinde of slechtziende personen met een assistentiehond in 33 procent van de gevallen.

Concrete acties

De stad stelt daarom tien concrete acties voor om discriminatie op de huurmarkt aan te pakken. Zo zal ze dit jaar opnieuw sensibiliserende correspondentietesten organiseren. “Dat zijn praktijktesten met dezelfde methodologie voor dezelfde discriminatiegronden als de nulmeting, maar met als grote verschil dat we de makelaars en private verhuurders op voorhand op de hoogte brengen dat ze getest zullen worden”, klinkt het in een gezamenlijke reactie van schepenen Lies Corneillie (Groen) en Lalynn Wadera (Vooruit).

Bewustmaking

“Alleen weten ze niet wanneer en hoe. We hopen dat makelaars en verhuurders hierdoor bewuster zullen reflecteren tijdens hun selectieprocedure. De focus ligt dus op inzicht en bewustmaking, niet op bestraffing.” Het stadsbestuur wil daarnaast onder meer ook nog trainingen en opleidingen organiseren voor makelaars. 

(Bron: Het Nieuwsblad)


Structurele partners

KorfineChecknetACEGSpottoECCAConcordiaCovastLuminusORIS
Asbest Consulting

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Deze browser is niet compatibel met CIB. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.