CIB Vlaanderen wordt CIB en daar hoort een volledig nieuw kleedje bij. Klik hier voor meer info.

Steeds meer rookmelders in Vlaamse woningen

Nieuws 4 mei 2021
Detail page

Sinds 1 januari 2020 zijn rookmelders wettelijk verplicht in elke Vlaamse woning. Dat rookmelders leven redden, heeft de Vlaming duidelijk begrepen. In het eerste kwartaal van 2021 was er in 83% van de gecontroleerde woningen een rookmelder aanwezig is, zo blijkt uit cijfers van Wonen Vlaanderen.

Aantal rookmelders stijgt

Een rookmelder of een branddetectiesysteem is sinds 1 januari 2020 verplicht in alle Vlaamse woningen. Minstens één rookmelder per bouwlaag was voor sociale en private huurwoningen al langer verplicht. 

Toen we enkele jaren geleden aan onze campagne over rookmelders begonnen, bleek dat slechts 60% van de gecontroleerde huurwoningen voldeden aan de rookmeldersverplichting”, laat Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele weten. “In het eerste kwartaal van 2021 steeg dat aantal al tot 83%. Een duidelijk signaal dat onze verschillende sensibiliseringscampagnes werken.” 

Minister Diependaele doet ook een oproep om de aangekochte rookmelders effectief op te hangen: “In mijn eigen omgeving zie ik dat er Vlamingen rookmelders gekocht hebben, maar ze nog niet opgehangen hebben. Wanneer je de rookmelder niet installeert, heeft die geen nut. Rook stijgt, dus is het belangrijk om die in de hoogte te installeren.

Jaar%rookmelders
201454%
201562%
201660%
201760%
201860%
201979%
202082%
2021 (Q1)83%

Acties Vlaanderen

De Vlaamse regering zet volop in op sensibilisering. Ook in haar regelgeving hecht Vlaanderen heel wat aandacht aan brandveiligheid. “In de technische verslaggeving van een conformiteitsonderzoek van een woning komen heel wat aspecten aan bod die een link hebben naar zaken waaraan ook de brandweer aandacht besteedt”, vertelt minister Diependaele. “Aspecten zoals de bereikbaarheid van het gebouw voor brandweerwagens, vlucht- en evacuatiewegen, brand-, ontploffings, en elektrocutiegevaar nemen we mee op in onze onderzoeken.” 

Inbreuken

Sinds 1 januari 2021 legt de Vlaamse Overheid ook zwaardere straffen op indien er rookmelders ontbreken of onvoldoende aanwezig zijn in huurwoningen. Bij de woninginspectie valt zo’n inbreuk onder een gebrek van categorie II, dat wil zeggen: een ernstig gebrek dat de levensomstandigheden van de bewoners negatief beïnvloedt. Zo’n inbreuk kan ertoe leiden dat de woning ongeschikt verklaard wordt.

Wie zelf de woningkwaliteit van haar/zijn woning wil controleren, kan dat sinds kort op de website van de woningkwaliteitswijzer doen: https://woningpas.vlaanderen.be/web/woningkwaliteit

(Kabinet minister van Wonen Matthias Diependaele)


Structurele partners

KorfineChecknetACEGSpottoECCAConcordiaCovastLuminusORIS
Asbest Consulting

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Deze browser is niet compatibel met CIB. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.