CIB Vlaanderen wordt CIB en daar hoort een volledig nieuw kleedje bij. Klik hier voor meer info.

Vlaanderen maakt renteloos lenen voor de renovatie van Vlaamse woningen mogelijk via ‘MijnVerbouwlening’

Nieuws 12 augustus 2022
Detail page

Op 8 juli keurde de Vlaamse regering de ‘Mijn verbouwlening’ goed, een verbouwlening aan gunstige voorwaarden voor mensen met de laagste en middeninkomens. Met een goedkope prefinanciering van renovaties hopen ministers Zuhal Demir en Matthias Diependaele de laagste- en middeninkomensgroep aan te moedigen om te investeren in woningkwaliteit en energie-efficiëntie. ‘MijnVerbouwlening’ kan aangevraagd worden vanaf 1 september.

‘MijnVerbouwLening’ komt vanaf 1 september 2022 in de plaats van de Vlaamse Energielening. De grootste verschillen zijn het te ontlenen bedrag dat wordt opgetrokken van  15.000 euro naar 60.000 euro, de langere looptijd en er komen meer werken in aanmerking voor financiering. 

Voor welk bedrag? 

‘MijnVerbouwlening’ kan aangegaan worden voor een bedrag van minimaal 1.250 euro tot maximaal 60.000 euro op een afbetalingstermijn van maximaal 25 jaar.

Het principe is dat er een korting op de marktrentevoet van maximaal 3% wordt toegestaan. Dit houdt in dat deze lening renteloos zal zijn zolang de marktrentevoet 3% of minder bedraagt. 
‘MijnVerbouwlening’ zal mee-evolueren met de wettelijke rentevoeten en de rentevoet zal 1 maal per jaar aangepast worden. Wanneer de wettelijke rentevoet meer dan 3% bedraagt, zal er een positieve rente worden aangerekend voor de verbouwleningen die vanaf dat ogenblik worden afgesloten. 

Inwerkingtreding

‘MijnVerbouwlening’ kan aangevraagd worden vanaf 1 september 2022 tot eind 2026. Als overgangsmaatregel geldt dat facturen daterend vanaf 1 juli 2022 in aanmerking komen  voor leningen die uiterlijk tegen 1 november van dit jaar aangevraagd worden. 

Welke investeringen komen in aanmerking?

Alle investeringen die in aanmerking komen voor de MijnVerbouwpremie kunnen gefinancierd worden via ‘MijnVerbouwlening’. Een groot verschil met de renteloze energielening waarmee enkel energetische ingrepen gefinancierd konden worden.

Het gaat over volgende categorieën van werken: dakrenovatie, buitenmuurrenovatie, renovatie van buitenschrijnwerk en renovatie van vloeren en funderingen, binnenrenovatie, sanitair en elektriciteit, (hybride) warmtepomp, warmtepompboiler, zonneboiler, zonnepanelen. Financiering voor een gascondensatieketel zal enkel openstaan voor de laagste inkomenscategorie en dit slechts tot 2026.

De woning moet minstens  15 jaar oud zijn om in aanmerking te komen. Voor investeringen in hernieuwbare energie kunnen ook recentere gebouwen in aanmerking komen.

Private huurmarkt

‘MijnVerbouwlening’ staat open voor de laagste en middelste inkomenscategorie van MijnVerbouwPremie maar richt zich ook tot de private huurmarkt. Particuliere verhuurders die verhuren via geconventioneerde verhuur of via een sociaal verhuurkantoor worden op die manier aangespoord om de woningkwaliteit en energiezuinigheid te verbeteren. Hier tegenover staat dat verhuurders die genoten hebben van de verbouwlening gedurende een bepaalde tijd een maandelijkse korting moeten toestaan op de huurprijs. Hiermee wordt geprobeerd om tegemoet te komen aan het tekort aan betaalbare huurwoningen.

In geval van geconventioneerde verhuur bedraagt de korting 20 euro (bij lening tot 15.000 euro), 40 euro (bij lening tot 30.000 euro), 60 euro (bij lening tot 45.000 euro) of 80 euro (bij lening tot 60.000 euro). De huurprijs mag niet boven 900 euro liggen (1.000 euro in de centrumsteden). De maximale huurprijs wordt vastgelegd na de uitgevoerde renovatiewerken. In de huurovereenkomst moet de maximale huurprijs en de maandelijkse korting expliciet vermeld worden.

Meer weten?

De voorwaarden en meer informatie kan je terugvinden via deze link.


Structurele partners

KorfineChecknetACEGSpottoECCAConcordiaCovastLuminusORIS
Asbest Consulting

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Deze browser is niet compatibel met CIB. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.