CIB Vlaanderen wordt CIB en daar hoort een volledig nieuw kleedje bij. Klik hier voor meer info.

Is het Antwerps samenscholingsverbod van toepassing op algemene vergaderingen in mede-eigendom?

Nieuws 22 juli 2020
Detail page

Burgemeester Bart De Wever kondigde gisteren een aantal extra maatregelen aan op het Antwerps grondgebied, in het licht van de heropflakkering van het coronavirus. Ongetwijfeld zullen de komende dagen en weken een aantal andere burgemeesters zijn voorbeeld volgen, al dan niet op basis van het draaiboek zoals vastgelegd door de Nationale Veiligheidsraad.

Een belangrijke vraag is de impact van het samenscholingsverbod: vanaf zaterdag mogen in Antwerpen niet meer dan 10 personen samenkomen in de publieke ruimte. Met andere woorden: bijeenkomsten van meer dan 10 personen op het openbaar domein/in een publiekelijk toegankelijke ruimte zijn verboden en zullen resulteren in significante GAS-boetes.

Een vraag die onmiddellijk rees, is of algemene vergaderingen onder dergelijk samenscholingsverbod vallen. Dat is hoegenaamd niet het geval.

We herinneren daarbij in eerste instantie aan het standpunt dat minister van Justitie Koen Geens medio maart innam inzake de heropstart van algemene vergaderingen.

Dat standpunt luidt dat algemene vergaderingen gezien moeten worden als professionele activiteit, gelijkgeschakeld aan een aandeelhoudersvergadering of een RvB of AV van een bedrijf, een coöperatieve, … Het gaat geenszins om een samenscholing in het openbaar domein, aangezien alleen die personen aanwezig zijn (uitgenodigd worden) voor wie de vergadering relevant is. Dat zijn enkel de mede-eigenaars (beperkt conform de sectorgids tot één persoon per kavel). In het uitzonderlijke scenario dat een mede-eigenaar wordt bijgestaan beschikt men over de contactgegevens van die persoon, minstens via de betrokken mede-eigenaar.

We wijzen erop dat de organisatie van algemene vergaderingen strikt in navolging van het SF-sectorprotocol moet gebeuren. Dus met als basisvoorwaarde: het kunnen garanderen van 1,5m afstand. Dat geldt zelfs als meetmethode om de grootte van de vereiste zaal te bepalen: de zaal moet minimaal voldoende groot zijn om 1,5m afstand tussen alle mede-eigenaars te kunnen garanderen. Het samenscholingsverbod is er inzonderheid om situaties op te vangen waarbij de social distancing niet gegarandeerd kan worden. Dat is bij algemene vergaderingen net manifest verplicht!

Net daarom is sinds medio mei de organisatie van algemene vergaderingen opnieuw toegestaan, mits de regels uit het sectorprotocol strikt worden gerespecteerd. Dit is een belangrijk gegeven, aangezien het nationaal samenscholingsverbod pas is opgeheven op 30 juni. In het verleden mochten de syndici dus reeds algemene vergaderingen inrichten terwijl het samenscholingsverbod van kracht was. Dit na een uitdrukkelijke ‘go’ van de bevoegde minister. Dat kon omdat we als sector over een duidelijk protocol beschikken met beschermende voorzorgsmaatregelen. Die zijn nu belangrijker dan ooit.

Deze logica kan men doortrekken tot de Antwerpse situatie. De burgemeester heeft immers (in het facebook-filmpje waarin de extra maatregelen zijn aangekondigd) uitdrukkelijk aangegeven dat het samenscholingsverbod geldt op het publiek domein. Een AV is daarentegen niet zomaar een publieke gebeurtenis gezien alleen het betrokken doelpubliek wordt uitgenodigd en men niet zomaar vrij de vergadering kan vervoegen. Het Antwerps samenscholingsverbod geldt ook enkel wanneer er geen garanties zijn op vlak van social distancing. Het SF-sectorprotocol garandeert die net door de afstand van 1,5m als absolute basisvoorwaarde te hanteren.


Structurele partners

KorfineChecknetACEGSpottoECCAConcordiaCovastLuminusORIS
Asbest Consulting

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Deze browser is niet compatibel met CIB. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.